Nicky Cruz


Nicky Cruz este autorul a 17 cărţi creştine printre care şi bestsellerul "Run, Baby, Run", publicat în 1968 şi tradus în peste 40 de limbi din întreaga lume. Cartea continuă să fie între primele 10 bestselleruri în regatul unit şi face parte din literatura impusă în multe licee din RU, Finlanda, Australia şi Noua Zeelandă. Filmul biografic al vieţii lui Nicky Cruz este în curs de realizare, scenariul fiind scris de Gregory Anderson.

Crescut în Puerto Rico, într-o familie puternic implicată în practici oculte şi vrăjitorie, Nicky a fost victimă a multor abuzuri şi a respingerii din partea familiei. În anii '50, în încercarea de a scăpa din această atmosferă violentă, Nicky a fugit la New York unde a fost cuprins în vâltoarea războaielor între căşti. Fiind o fire neînfricată şi aparent imun la durere, Cruz a avansat în cadrul cunoscutei bande mafiote Mau Mau din Brooklin, până la rangul de War Lord.

La New York, viaţa lui Cruz avea să plonjeze către o stare deplorabilă. Un psihiatru al tribunalului a spus despre el că este "blestemat, terminat şi pe o cale sigură către închisoare, pedeapsa capitală şi iad". Apoi, un tânăr predicator pe nume David Wilkerson a păşit pe străzile New Yorkului devastate de războaiele dintre bande aducând cu sine un mesaj cutremurător: "Isus te iubeşte, Nicky". Cruz a ameninţat că îl va ucide pe predicator, dar după câteva săptămâni, la o întâlnire de evanghelizare de la St. Nicholas Arena din New York, Nicky Cruz şi-a predat viaţa în mâinile lui Dumnezeu şi-a lăsat în urmă armele, luând în locul lor Biblia.

Astăzi Nicky Cruz este preşedintele Nicky Cruz Outreach şi producătorul executiv al TRUCE, un program renumit de evanghelizare urbană în rândurile tinerilor. Wall Street Journal îl numeşte un "Billy Graham al străzii".